Analize

Equus, o pledoarie pentru curajul de a uita normalitatea, pe scena Teatrului ”Stela Popescu”

Tânărul actor, Tudor Cucu Dumitrescu, a fost recent nominalizat la categoria cel mai bun actor la cea de-a XXX-a ediție a Galei Premiilor UNITER pentru interpretarea rolului Alan Strang din spectacolul „Equus” de Peter Shaffer, de la Teatrul „Stela Popescu”.

Un caz real și o poveste dintr-un orășel din Suffolk cu un tânăr de 17 ani care a orbit șase cai sunt două elemente care au stat la baza deciziei lui Peter Shaffer de a scrie, în 1973, piesa de teatru ”Equus”.

Shaffer și-a propus să construiască o relatare fictivă a ceea ce ar fi putut sta la baza acțiunilor adolescentului, fără să cunoască detaliile crimei, iar acțiunea implică încercările psihiatrului Martin Dysart de a înțelege comportamentul băiatului (Alan Strang) în timp ce se luptă cu propriile frustrări și idealuri neîmplinite.

”Equus” este o piesă cutremurătoare despre conștientizarea faptului că, deși în fiecare zi oamenii sunt preocupați să contruiască raționamente, nu reușesc niciodată să le construiască pe acelea pe care și le-ar dori. Pur și simplu, raționamentele îi descoperă pe oameni și nu viceversa, iar rațiunea îi este dată omului tocmai pentru a identifica acele momente în care aceasta nu-i servește la nimic, o concluzie care poate părea înspăimântătoare și lipsită de logică, într-o lume preocupată de control și manipulare. Normele de conviețuire socială ne-au determinat să uităm că cele mai frumoase idei sunt cele pe care ți le insuflă nebunia și pe care ți le transcrie rațiunea.

Piesa începe cu monologul lui Dysart despre cazul tânărului de 17 ani, Alan Strang, care a orbit șase cai. Dysart constată numărul mare de tineri cu probleme pentru că el trebuie să-i trateze și să-i facă să se întoarcă la o viață normală, dar se îndoiește de valoarea vindecării acestor tineri, deoarece vede în normalitate un țel al oamenilor neîmpliniți. El vede în crima lui Alan Strang un gest extrem, dar adaugă că tocmai un astfel de act extrem este necesar pentru a se elibera de lanțurile existenței. Pus în situația de a trata un caz exceptional, medicul alege soluția de a se pretinde normal, deși în sinea lui simte că normalitatea calmează, în timp ce nebunia este mult mai interesantă. El descoperă în Alan două impulsuri contrare care guvernează mintea umană – unul care determină un comportament normal, sănătos și un altul responsabil de comportamentul excentric. Cele două alternează la intervale regulate, iar adolescentul reușește să construiască o teologie personală care implică divinitatea supremă, „Equus”, și caii. Alan vede caii ca fiind reprezentanți ai lui Dumnezeu și confundă adorația lui față de „Dumnezeul” său cu atracția sexuală. De asemenea, importantă este examinarea lui Shaffer asupra conflictului dintre valorile personale și ceea ce îi aduce satisfacție versus obiceiurile și așteptările societății.

Shaffer dramatizează conflictul dintre valorile și sistemele apolinice și dionisiace din viața umană, iar întreaga operă este o dovadă vie a faptului că, așa cum spunea George Bernard Shaw, omul care ascultă de glasul rațiunii e pierdut, rațiunea înrobește toate mințile care nu sunt îndeajuns de puternice pentru a o stăpâni.

GEORGE  COSTIN – Martin Dysart, psihiatru

TUDOR  CUCU  DUMITRESCU – Alan Strang, 17 ani

ALEXANDRU  PAVEL – Frank Strang, tatăl lui Alan

MIRELA  ZEȚA – Dora Strang, mama lui Alan

CRINA  MATEI – Hesther Salomon, magistrat

ANA  CREȚU – Jill Mason, o fată de la grajduri

SORIN  AUREL  SANDU – Harry Dalton, proprietarul grajdurilor

ADRIAN  BAN – Calul Bulgăr

ANA  MARIA  IVAN – Sora medicală

ANDREI  DOGARU – Calul Troian

VISARION  UDATU – Calul Soldat

Scenografia  ADRIANA  GRAND

Direcția de scenă  VICTOR  IOAN  FRUNZĂ

Informații despre stagiunea 2021-2022, cât și calendarul spectacolelor și evenimentelor desfășurate la Teatrul ”Stela Popescu”,  puteți afla de pe site-ul oficial: www.teatrulstelapopescu.ro

Biletele pot fi achiziționate atât on-line, de pe site-ul www.teatrulstelapopescu.ro, cât și de pe platformele www.mystage.ro și www.bilet.ro

 

Facebook Comments Box
Arată-ne că ți-a plăcut ce ai citit!. Dă-ne un SHARE și un LIKE! Mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *