Comunicate

Zilele Palatului Cultural din Reșița, ediția a XIII-a, o săptămână de sărbătoare a tradițiilor și culturii locale

Zilele Palatului Cultural din Reșița reprezintă un eveniment anual de prestigiu care aduce în prim-plan o serie de manifestări culturale variate, incluzând spectacole folclorice, lansări de carte și expoziții fotografice.

Pe parcursul săptămânii 31 august – 7 septembrie 2024, se desfășoară Zilele Palatului Cultural din Reșița, ediția a XIII-a, care va prezenta publicului larg o serie de evenimente culturale diverse prin care organizatorii continuă să promoveze și să celebreze tradițiile locale și valorile culturale ale comunității reșițene.

Sâmbătă, 31 august, de la ora 18:00, la Palatul Cultural, va avea loc deschiderea oficială a evenimentelor, care include spectacole folclorice susținute de Ansamblurile ”Mugurașii” din comuna Constantin Daicoviciu și cel al Asociației Culturale Reșița Română, acompaniate de fanfare din Gorui, Mercina, Anina și Bănia, alături de Grupul Vocal ”Fetele de la Coștei” din Serbia. De asemenea, publicul se va bucura de o sesiune de poezie în grai bănățean cu interpretul Văscuț Andrei-Florin.

Marți, 3 septembrie, de la ora 18:00, Palatul Cultural din Reșița va găzdui lansarea cărții „Eu și președintele lor”, semnată de jurnalistul Ciprian Demeter. Evenimentul promite să aducă în atenția publicului o lucrare care explorează relațiile complexe dintre putere și media, dar și reflecțiile personale ale autorului asupra dinamicii politice contemporane. Ciprian Demeter, cunoscut pentru abordările sale incisive și pentru modul său critic de a analiza evenimentele politice, își dezvăluie în această carte perspectivele asupra unor momente și figuri cheie din viața politică, oferind cititorilor o privire în culisele jurnalismului de investigație. Participanții la eveniment vor avea ocazia să discute direct cu autorul și să exploreze temele abordate, care includ subiecte de actualitate și analize asupra relațiilor de putere. Lansarea cărții „Eu și președintele lor” se anunță a fi o prezentare de carte, dar și o dezbatere captivantă asupra influenței și rolului presei în societatea modernă, un subiect de maxim interes pentru toți cei preocupați de democrație și libertatea de exprimare.

Miercuri, 4 septembrie, de la ora 18:00, la Palatul Cultural, părintele Petru Berbentia își va lansa cartea ”Îmi amintesc. 15 schimbări, o singură viață”, o lucrare autobiografică ce explorează momentele definitorii și transformările profunde din viața sa, în contextul istoriei recente a României. Această lansare oferă publicului oportunitatea de a reflecta asupra modului în care credința și experiențele personale pot modela parcursul unui om, invitându-i pe participanți la o discuție sinceră despre provocările și învățămintele unei vieți dedicate spiritualității.

Joi, 5 septembrie, de la ora 18:00, la Palatul Cultural, va avea loc o prezentare a albumului fotografic ”Oameni și locuri din Reșița Română de altădată”, care surprinde imagini inedite și emoționante ale comunității locale și ale peisajului urban din trecut, oferind publicului ocazia de a redescoperi frumusețea și istoria orașului prin intermediul fotografiilor de arhivă și aducând un omagiu identității culturale și evoluției Reșiței.

Sâmbătă, 7 septembrie, de ora 19:00, în Centrul Civic, evenimentele dedicate Zilelor Palatului Cultural din Reșița se vor încheia cu un concert grandios, ”Simfonii de toamnă”, susținut de Art Kammerorchester din Timișoara, având-o ca solistă pe mezzosoprana Gabriella Varvari și pe violonista Corina Murgu, sub bagheta dirijorului Cosmin Morariu.

Evenimentele care vor fi prezentate publicului reflectă o diversitate culturală și artistică menită să aducă împreună comunitatea reșițeană și să promoveze tradițiile locale. Aceste manifestări culturale diverse și bine alese demonstrează angajamentul comunității locale de a păstra și de a promova moștenirea culturală a Reșiței, oferind atât localnicilor, cât și vizitatorilor, o experiență unică de imersiune în tradiții și artă.

Zilele Palatului Cultural din Reșița, ediția a XIII-a, se conturează astfel ca un eveniment de referință, consolidând legăturile dintre trecut și prezent prin intermediul artei, muzicii și literaturii, și reafirmând identitatea culturală a orașului.

 

Facebook Comments Box
Arată-ne că ți-a plăcut ce ai citit!. Dă-ne un SHARE și un LIKE! Mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *