Comunicate

Teatrul Alexie Mateevici, Chișinău, aduce pe scena Festivalului Internațional de Teatru ”New Wave” „Artă” – o parodie savuroasă despre snobismul estetic, într-o pledoarie inteligentă despre relativismul valorilor și importanța prieteniei

Marți, 18 iunie, de la ora 21:00, Festivalul Internațional de Teatru ”New Wave” vă oferă o experiență teatrală de excepție cu ”Artă” de Yasmina Reza, prezentată de Teatrul Alexie Mateevici Chișinău, o comedie franceză de succes, care a cucerit publicul și în România, transpusă într-o formă inovatoare și captivantă sub regia Slavei Sambriș.

”Artă” este o piesă care explorează subtilitățile relațiilor moderne de prietenie și înțelegerea artei contemporane. Intriga se dezvoltă în jurul unui tablou complet alb, cumpărat de unul dintre prieteni, ceea ce declanșează o tensiune crescândă între personaje. Această tensiune ajunge la un apogeu neașteptat, dezvăluind complexitățile snobismului estetic și provocând publicul să reflecteze asupra relativismului valorilor.

În versiunea originală, piesa urmărește relațiile dintre trei bărbați, însă în adaptarea ingenioasă realizată de Slava Sambriș, cei trei bărbați sunt înlocuiți cu trei femei, aducând astfel o nouă dimensiune și o vibrație acută piesei. Această schimbare transformă dinamicile și intensitatea conflictului, rezultând într-un du-te-vino de replici care acumulează iritare și duce la un deznodământ surprinzător.

Tensiunea și dinamica relațiilor dintre cele trei personaje feminine sunt redate cu măiestrie de actrițele Teatrului Alexie Mateevici Chișinău. Fiecare scenă este marcată de dialoguri pline de spirit și replici tăioase, care aduc la suprafață insecuritățile și vanitățile fiecărei protagoniste.

Parodia snobismului estetic este centrală în ”Artă”. Tabloul alb, aparent lipsit de valoare artistică, devine un simbol al dezbaterii despre ceea ce înseamnă cu adevărat arta și cum o percepem. Piesa ridică întrebări esențiale despre autenticitate și gust, invitând spectatorii să reflecteze asupra propriilor criterii de apreciere artistică. În același timp, parodia inteligentă subliniază relativismul valorilor și modul în care acestea pot influența relațiile umane.

Prietenia este o altă temă centrală a piesei. În ciuda conflictelor și dezbaterilor aprinse, legăturile dintre personaje rămân puternice, evidențiind importanța toleranței și înțelegerii reciproce. Spectacolul reușește să surprindă esența prieteniei moderne, cu toate provocările și complexitățile sale, oferind publicului o reflecție profundă asupra acestui aspect universal al vieții.

„Artă”, prezentat de Teatrul Alexie Mateevici, Chișinău, este un spectacol care combină inteligența și umorul pentru a oferi o experiență teatrală memorabilă.

Festivalul Internațional de Teatru ”New Wave” aduce în fața publicului o reprezentație care va redefini modul în care percepem arta modernă și prietenia, o ocazie rară de a ne bucura de un teatru de calitate și de a reflecta asupra unor teme universale într-un cadru fascinant.

Facebook Comments Box
Arată-ne că ți-a plăcut ce ai citit!. Dă-ne un SHARE și un LIKE! Mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *