Analize

Vickor Orban, ungurii și ardelenii

După declarația premierul Ungariei, Orban Viktor, care a declarat la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, că Centenarul Marii Uniri nu este pentru maghiari un moment de sărbătoare, pot afirma cu tărie că acest personaj a jignit poporul român chiar la el acasă fără ca instituțiile statului român să intervină.

Acesta a mai afirmat că” România a intrat în urmă cu o sută de ani în epoca modernă. Apoi, a continuat spunând că” România modernă nu ştie de 100 de ani ce să facă cu cei peste un milion de maghiari care trăiesc aici”.
Cred, domnul Viktor Orban, că noi ar trebui să vă întrebăm ce s-a întâmplat cu populația românească de pe teritoriul Ungariei de astăzi, iar gândul mă duce la poezia Doina a marelui nostru poet național Mihai Eminescu „De la Nistru pân’ la Tisa Tot Românul plânsu-mi-s-a Ca nu mai poate strabate De-atâta strainatate.”
Oare câtă dreptate avea Mihai Eminescu atunci când a scris poezia Doina şi cât de providenţial a fost. Din păcate, cred că noi toții observăm, că de străinătate nu am scăpat, mai mult chiar a devenit stăpână pe averea ţării, iar noi am rămas tot cu plânsu-mi-s-a. Oare acesta este destinul acestui popor, așa cum l-a denumit marele nostru poet naţional.

Dacă facem o retrospectivă a evenimentelor petrecute împotriva poporului român din ultimii anii, ar trebui să încep cu extremiştii maghiari din Plutonul Secuiesc, care au organizat la Miercurea Ciuc, cu ocazia Zilei maghiarilor de pretutindeni, o manifestaţie publică în care l-au „spânzurat” pe Avram Iancu, unul din simbolurile revoluției pașoptiste. Și acum stau să mă întreb dacă un român l-ar fi spânzurat pe Lajos Kossuth în piață la Debrecen, oare ce s-ar fi întâmplat cu acel român ?

În octombrie 2017, premierul Ungariei, Viktor Orban, a participat, la Cluj-Napoca la o ceremonie religioasă la Biserica Centrală Reformată cu ocazia împlinirii a 500 de ani de la Reforma Protestantă. Programul a continuat cu o procesiune de 1.000 de persoane, către Institutul Teologic Reformat, unde premierul a rostit un discurs în limba maghiară care nu a fost tradus. El a spus că urmează o epocă a mândriei naţionale în întregul bazin carpatic și că viitorul e scris în limba maghiară; să cauţi şi să păstrezi intacte comunităţile maghiare devine o adevărată misiune naţională, a explicat el. „Misiunea noastră este să luptăm pentru ca aceste comunităţi să răzbească pe teritoriul pe care s-au născut şi pe care trăiesc, să aibă posibilitatea să înveţe în limba maghiară şi să aibă posibilitatea să trăiască ca maghiari “, a spus Vickor Orban.

Suntem singurul popor european care trăieşte acolo unde s-a născut, când alţii nici nu existau ca popor. Că este mult, sau o fi puţin, nu ştiu dacă în aceste vremuri contează. Trăim în această Uniune Europeană în care aproape toții ne jignesc şi ne umilesc, pe noi cei care suntem poporul crescut și educat în spațiul unde ne sunt îngropați străbunii. Mai mult decât atât, suntem primul popor din lume care a folosit scrierea încă de acum 7000 de anii, iar mărturie sunt tăbliţele de la Tărtăria, iar acest fapt o recunosc toţi cei care le-au studiat. Încă din antichitate, nimeni nu a reușit să ne supună căt am fost uniții. Atunci de ce ne lăsăm dezbinații ?

De aceea, cred că toate aceste ofense nu sunt aduse doar poporului român, dar și celui maghiar și tuturor celorlalte popoare care au conviețuit în acest tărâm al toreranței, numit Transilvania, și în care noi toții am avut și încă mai avem un destin și un viitor împreună.
Este momentul ca diplomația românească să ia atitudine împotriva acestor elemente care nu respectă, nici istoria dar nici poporul român.

Facebook Comments Box
Arată-ne că ți-a plăcut ce ai citit!. Dă-ne un SHARE și un LIKE! Mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *