Anchete

Dreptul la replică și raportarea cincinală

După articolele apărute în mass-media cu privire la faptul că la Opera Naţională Bucureşti s-a semnalat apariția un număr semnificativ de infectări cu coronavirus, situaţie care pune în pericol sănătatea angajaţilor, dar şi activitatea instituţiei pentru următoarea perioadă, a venit şi dreptul la replică din partea conducerii instituţiei.

Acesta cuprinde o înşiruire de generalităţi şi o exprimare demnă de raportările cincinale din perioada comunistă.

„Procedurile în vigoare” „s-au respectat”, „s-a comunicat”, „s-a informat”, de către cine nu ştim …Un set de exprimări impersonale care denotă tocmai faptul că avem de-a face cu un manager care gândeşte şi comunică în termeni impersonali şi fără a reuşi să răspundă unor întrebări şi să lămurească nişte situaţii semnalate de mass-media cu mult timp în urmă.

Articolele apărute anterior în Cotidianul se refereau la faptul că la Opera Naţională Bucureşti accesul în perioada stării de urgenţă în incinta instituţiei s-a realizat după bunul plac al unui manager inconştient, căruia nu i-a păsat nici de starea de sănătate a angajaţilor şi nici de faptul că o situaţie cum este cea de faţă, când vorbim de zeci de cazuri confirmate, poate pune pe butuci întreaga activitate, aruncând în neant toată munca, de până acum, a personalului.

Mai mult decât atât, inconştienţa managerului continuă şi se pare că nici nu ar da semne că are limite, omiţând să spună că el şi Monica Luca… ştiţi studenta aceea care în perioada stării de urgenţă făcuse din Opera Națională București un fel de reşedinţă…au fost contacţi direcți ai unei persoane confirmate pozitiv. Dacă până acum oamenii vorbeau în termeni de alcov despre această situaţie, acum putem vorbi despre o adevărată problemă de sănătate publică.

Se pare că în Consiliul Administrativ au existat persoane care au conştientizat pericolul acestei situaţii şi s-a decis ca până la 15 septembrie spectacolele să fie suspendate, personalul artistic urmând să intre în autoizolare. Deşi autoizolarea este un act voluntar, unilateral, din comunicat reiese că această măsură a fost decisă în Consiliul Administrativ. Este cu siguranţă o contradicţie de termeni care scapă logicii elementare a domnului Ignat care ne mai informează în dreptul la replică despre faptul că „s-a dispus sporirea măsurilor de protecţie pentru toţi angajaţii instituţiei, în acest sens s-au achiziţionat nebulizatoare în vederea dezinfectării periodice a încăperilor şi asigurarea suplimentară a tuturor materialelor de protecţie”.

Cu alte cuvinte, la o mască se va asigura un supliment de mască, la o mănuşă un supliment de mănuşă, la un dezinfectant, un supliment de dezinfectant… iar dacă am încheiat în această notă umoristică, ar fi bine să înţeleagă şi domnul Fănel Ignat că nu luăm în derâdere măsurile de protecţie dispuse de dumnealui, doar că, aşa cum spunea George Orwell, „scopul unei glume nu este de a degrada o situaţie, ci de a ne reaminti că ea este deja degradată.”

Facebook Comments Box
Arată-ne că ți-a plăcut ce ai citit!. Dă-ne un SHARE și un LIKE! Mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *