Analize

Regina Angliei, Elisabeta a II-a, a murit la venerabila vârstă de 96 de ani

Regina Angliei a murit, odată cu „Podul Londrei a căzut!” Este codul secret folosită pentru a-l anunța pe premierul britanic cu privire la moartea Reginei Elisabeta a II-a. Autoritățile britanice se pregătesc de decenii de acest eveniment nefericit, nimic nu a fost lăsat la voia sorţii.

Membrii familiei regale britanice s-au grăbit să fie alături de regina Elisabeta a II-a după ce medicii s-au declarat joi îngrijoraţi de starea de sănătate a suveranei în vârstă de 96 de ani şi au spus că aceasta ar trebui să rămână sub supraveghere medicală, relatează Reuters.

Regina Angliei, cea mai longevivă suverană a Marii Britanii şi cel mai bătrân monarh din lume, suferă de la sfârşitul anului trecut de ceea ce Palatul Buckingham a numit „probleme episodice de mobilitate”.

Fiul cel mare şi moştenitorul ei, prinţul Charles, şi soţia sa Camilla, s-au dus la Castelul Balmoral, reşedinţa din Scoţia unde se află acum regina şi unde a ajuns şi fiul cel mare al lui Charles, prinţul William. Ceilalţi copii ai Elisabetei – Anne, Andrew şi Edward – erau, de asemenea, în drum spre castel.

Un purtător de cuvânt a declarat că prinţul Harry şi soţia sa Meghan, aflaţi în Marea Britanie pentru o serie de evenimente, vor călători şi ei în Scoţia. ”Rugăciunile mele şi ale oamenilor din @churchurchofengland şi ale naţiunii sunt astăzi alături de Majestatea Sa Regina”, a scris Justin Welby, arhiepiscopul de Canterbury, pe Twitter.

Elisabeta a II-a este regina Marii Britanii şi a mai mult de o duzină de alte ţări începând din 1952, între care Canada, Australia şi Noua Zeelandă, iar la începutul acestui an a împlinit 70 de ani de când se află pe tron cu patru zile de sărbători naţionale în luna iunie.

”Am fost inspirată de bunătatea, bucuria şi prietenia care au fost atât de evidente în ultimele zile şi sper ca acest sentiment reînnoit de unitate să fie resimţit pentru mulţi ani de acum încolo”, a declarat ea la acel moment.

Elisabeta a urcat pe tron după moartea tatălui ei, regele George al VI-lea, la 6 februarie 1952, când ea avea doar 25 de ani. A fost încoronată în luna iunie a anului următor. Prima încoronare televizată a fost o avanpremieră a unei noi lumi în care vieţile membrilor familiei regale urmau să fie din ce în ce mai mult analizate de către mass-media.

Winston Churchill a fost primul prim-ministru care a servit în timpul domniei sale, Iosif Stalin era liderul Uniunii Sovietice, războiul coreean făcea ravagii. Liz Truss, învestită prim-ministru în urmă cu două zile, este cel de-al 15-lea premier din timpul domniei-record a Elisabetei a II-a.

Prinţul Charles, Prinţul William şi Ducii de Sussex, la căpătâiul Reginei Elisabeta a II-a, după anunţul privind agravarea stării sale de sănătate. BBC şi-a suspendat emisiunile ca să furnizeze doar informaţii despre starea Reginei
Primul ministru a declarat: „Gândurile mele – şi ale oamenilor din Regatul nostru Unit – sunt alături de Majestatea Sa Regina şi de familia sa în aceste momente”.

Familia Regală și Guvernul britanic au pregătit minuțios ce se va întâmpla din ziua decesului Reginei Marii Britanii până la încoronarea prințului Charles sau a Prinţului Wiliam, dacă primul va abdica în favoarea acestuia. Au luat în calcul inclusiv măsuri de securitate sanitară, în contextul pandemiei de coronavirus.

În 10 minute după primirea acestui e-mail, steagurile de pe clădirile Guvernului din Londra coboară în bernă. Parlamentul Marii Britanii și organele legislative delegate din Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord își vor suspenda ședințele. Dacă Parlamentul nu este în sesiune, va fi convocat de urgență pentru ceremonii.În orele de după moartea reginei, va avea loc o „cascadă de apeluri” care va informa prim-ministrul, secretarul de cabinet (cel mai înalt funcționar public din Marea Britanie) și pe alți miniștri și oficiali. Prim-ministrul va fi informat de secretarul privat al reginei, care va informa și Biroul Consiliului privat, care coordonează lucrările guvernamentale în numele monarhului.

Pe plan intern, ziua va fi denumită „Ziua D”. Fiecare zi următoare va fi denumită „D + 1”, „D + 2” și așa mai departe.

Familia regală va anunța planurile pentru înmormântarea reginei, care se așteaptă să aibă loc la 10 zile după moartea ei. Primul ministru va fi primul membru al guvernului care va face o declarație. Toți ceilalți membri ai guvernului vor fi instruiți să nu comenteze decât după ce premierul a vorbit.

În următoarea zi, Parlamentul se va întruni pentru a conveni asupra unui mesaj de condoleanțe. Toate celelalte probleme parlamentare vTotodată, dacă regina va muri la Sandringham, reședința sa din Norfolk, estul Angliei, trupul ei va fi transportat cu trenul regal până la gara St. Pancras din Londra, unde sicriul ei va fi întâmpinat de prim-ministru și miniștri de cabinet.

Regina Elizabeth II, cel mai longeviv monarh al Marii Britanii. Presa internaţională a trecut în revistă, joi, cei 70 de ani de domnie ai suveranei, în contextul în care Palatul Buckingham a anunţat că se află sub supravegherea medicilor.
Elizabeth s-a născut pe strada Bruton 17, la Londra, pe 21 aprilie 1926, şi a fost botezată pe 29 mai în acel an în capela privată de la Palatul Buckingham.

Ea a devenit moştenitoare când unchiul ei, Edward al VIII-lea, a abdicat pe 11 decembrie 1936, iar tatăl ei a devenit regele George al VI-lea. Ea avea 10 ani.

S-a căsătorit cu locotenentul de marină Philip Mountbatten, un prinţ grec, la Westminster Abbey din Londra, pe 20 noiembrie 1947. Au avut patru copii: Prinţul Charles (născut în 1948), Prinţesa Anne (1950), Prinţul Andrew (1960) şi Prinţul Edward (1964). Philip a murit în aprilie 2021, la vârsta de 99 de ani.

A urcat pe tron ​​la moartea tatălui ei, la 6 februarie 1952. Ea se afla în Kenya, într-un turneu regal. Afost încoronată la 2 iunie 1953, la Westminster Abbey, prima încoronare televizată vreodată.

Când a urcat pe tron, Iosif Stalin, Mao Zedong şi Harry Truman conduceau Uniunea Sovietică, China şi Statele Unite, în timp ce Winston Churchill era prim-ministru britanic.

A fost reprezentată de 15 prim-miniştri. În timpul domniei ei, au existat 14 preşedinţi americani, pe care i-a cunoscut, cu excepţia lui Lyndon Johnson.

Elizabeth rămâne regina a 15 tărâmuri, inclusiv Regatul Unit, Australia, Canada, Noua Zeelandă, Jamaica, Antigua şi Barbuda, Bahamas, Belize, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Saint Kitts şi Nevis, Sfânta Lucia, Sfântul Vincent şi Grenadinele şi Tuvalu.

Facebook Comments Box
Arată-ne că ți-a plăcut ce ai citit!. Dă-ne un SHARE și un LIKE! Mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *