Interviuri

Vocea neînfricată a tradiției, maestrul doinei, Grigore Leșe, dezvăluie misterele muzicii autentice românești într-un dialog profund în emisiunea „Povestiri nespuse din România” din 16 martie 2024

În fiecare seară de sâmbătă, între orele 21.15 – 22.00, realizatorul emisiunii ”Povestiri nespuse din România”, Ciprian Demeter, editorialist la Jurnalul Național, lector universitar și specialist în etică, vă așteaptă cu cele mai noi interviuri, dezbateri și păreri pe teme sociale, politice, culturale și artistice, alături de invitați din cele mai diverse domenii. Nu putem direcționa vântul, dar dacă știm din ce direcție bate, ne putem ajusta pânzele. Alături de noi pe frecvențele Radio Timișoara: AM 630 KHz, FM 102.9 MHz Arad, FM 103.6 MHz Făget, FM 101.5 MHz Petroșani sau online pe http://www.radiotimisoara.ro, ascultătorii vor afla din ce direcție bate vântul și cum să-și ajusteze pânzele pentru a parcurge, în lung și-n lat, România oamenilor frumoși, într-o discuție deschisă în care sunt împărtășite poveștile celor care au văzut fața frumoasă a acestei țări și care au contribuit prin munca lor la păstrarea și la dezvoltarea României Frumoase.

Invitatul de astăzi este Grigore Leșe, interpret și promotor al muzicii tradiționale românești, născut în 1954 în satul Stoiceni, Maramureș. Grigore Leșe a absolvit Liceul de Muzică din Baia Mare, apoi Academia de Muzică din Cluj – Facultatea de Instrumente și Canto (fagot). În 2003 a devenit doctor în muzică (cu teza Horea în grumaz. Consideraţii teoretice şi practice ale interpretării genului dintr-o perspectivă stilistică), iar în 2010, Doctor honoris causa al Universității de Vest „Vasile Goldiș“ din Arad. Începând cu anul 2006 realizează emisiuni la Radiodifuziunea şi Televiziunea Română (La porţile ceriului, Drumul lui Leşe, Lumea şi muzica tradiţională). Grigore Leșe a primit numeroase premii și nominalizări naționale și internaționale, muzica sa regăsindu-se pe coloana sonoră a mai multor filme de artă şi documentare din ţară şi străinătate, inclusiv a documentarului Wild Carpathia.

Iată doar câteva repere din activitatea unui invitat de excepție, într-un interviu care ne va îmbogăți experiențele.

Facebook Comments Box
Arată-ne că ți-a plăcut ce ai citit!. Dă-ne un SHARE și un LIKE! Mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *