Premierul ”Patriot” și respectul impus
Laşul ameninţă doar dacă se simte protejat, spunea Goethe. Aceasta a fost şi abordarea prim-ministrului interimar, Nicolae Ciucă, pe care dacă l-am fi cunoscut după data de 7 decembrie 2020, am fi avut impresia că este vreun curajos militar gata oricând să plece cu pieptul dezgolit în faţa gloanţelor. Dincolo de alegerea aceasta hilară a lui Klaus Iohannis de a numi un militar în funcţia de premier interimar, alegere pe care doar dictaturile militare ar fi justificat-o, Nicolae Ciucă are mari probleme la capitolul comunicare, fie vorbeşte mult şi prost, cum a mai făcut-o şi cu alte ocazii, fie se pierde în umbra mediocrităţii şi a servilismului.
Este lesne de înţeles că în actuala conjunctură politică şi economică şi pandemică orice persoană care ar accepta funcţia de prim-ministru este doar un kamikaze. Lista privind posibilii nominalizaţi pentru funcţia de prim-ministru (Helving, Ciucă, Bolojan şi Cîţu) este reflecţia faptului că România se îndreptă spre un drum de pe care nu se va mai putea întoarce. Ce i-a lipsit României pentru a avea un alt drum? Nu i-a lipsit nimic, ar trebui să vorbim despre ceea ce a avut, şi anume, o populaţie sau un număr de locuitori în loc de cetăţeni. La acest moment românii reprezintă doar un număr de locuitori, în continuă scădere, locuitori care sunt foarte utili în perioada electorală şi sunt doar un paravan pentru manevrele politice ale unor personaje care nu au nimic de a face nici cu politica, nici cu profesionalismul şi, în niciun caz, cu cariera militară, aşa cum în ultimele zile ţine să ne reamintească Nicolae Ciucă.
Prezent la întâlnirea cu ELCEN din 11.12.2020, Nicolae Ciucă ne-a prezentat o mostră a felului în care a înţeles să folosească experienţa din activitatea de militar în noua sa activitate, aceea de politician.
“Ştiu exact ce faceţi şi dacă nu vă potoliţi va fi foarte rău pentru voi… Cum vă permiteţi să vă bateţi joc de un general al Armatei Române?” Acestea au fost replicile adresate de prim-ministrul interimar fostului şef al cancelariei prim-ministrului Orban, Ionel Dancă.
Nu ştiu dacă întrebarea lui Ciucă era una retorică, dacă Ionel Dancă i-a dat vreun răspuns sau dacă Ciucă are proprietatea termenului de dialog. Ştim însă că “Generalul Armatei Române”, cum îi place să se recomande, Nicolae Ciucă este un personaj care a fost implicat într-un scandal, la sfârşitul anului 2018, între Ministerul Apărării şi Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis, pe 28 decembrie 2018, a semnat decretul de prelungire, cu un an, al mandatului generalului Nicolae Ciucă ca şef al Statului Major al Apărării, respingând în şedinţa CSAT propunerea făcută de către Ministerul Apărării pentru această funcţie. Ca urmare a interveţiei premierului, Viorica Dăncilă, şi a Ministrului Apărării de la acea vreme, Gabriel Leş, chestiunea aceasta a fost tranşată în instanţă, dând câştig de cauză Administraţiei Prezidenţiale.
Înainte de acest episod, în anul 2017, lângă Galaţi s-a desfăşurat un exerciţiu militar comun româno-american, ocazie cu care a fost organizată o conferinţă de presă în cadrul căreia s-a anunţat achiziţia de rachete Patriot, în valoare de 4 miliarde de euro, de către Ministerul Apărării Naţionale. Cel care a făcut acest anunţ a fost secretarul de stat în MApN, Florin Vlădică, iar informaţia a fost confirmată ulterior de către Nicolae Ciucă.
Această declaraţie făcută la finalul unui exerciţiu militar a fost sancţionată public de către Liviu Dragnea şi de către Sorin Grindeanu, premierul în funcţie la acea dată, cu o dojană părintească. Poate unii, aşa cum era firesc, se aşteptau la o demisie, lucru care nu a venit din partea lui Nicolae Ciucă, cel căruia, mai mult, în decembrie 2018 i-a fost semnat decretul de prelungire a mandatului de şef al Statului Major al Apărării.
A fost clar un troc cu preşedintele Iohannis care s-a simţit dator faţă de Nicolae Ciucă şi încă se mai simte. Dacă în 2017 Nicolae Ciucă a fost folosit să discrediteze PE-SE-DE şi să arunce în derizoriu politica partidului, în prezent Nicolae Ciucă îşi manifestă deprinderile cazone în faţa reprezentaţilor PNL care au fost aduşi la tăcere într-un mod demn de o dictatură militară. A contrazice un general al Armatei Române este o blasmefie în opinia lui Ciucă, iar respectul se impune, nu se câştigă, aşa cum de ceva vreme, se mai practică pe alocuri şi în politica românească.
Comportamentul lui Ciucă îmi readuce în minte cuvintele lui George Orwell care spunea că puterea nu este un mijloc, ci un scop. Nu se instaurează o dictatură pentru a păzi o revoluţie, dimpotrivă, se fac revoluţii pentru a instaura o dictatură. Ceea ce încearcă Iohannis să facă la acest moment este să ne prezinte iluzia unei revoluţii a vieţii politice a României, sub auspiciile unui regim militar care capătă valenţele unei dictaturi.
2 comentarii
Gheorghe Turcanu
Pare a fi o vrajeala cu regim militar & altele. Pur si simplu clasa politica romana prea a imbatranit si a degradat in ultimii 20 de ani//, Dar PSD-ul in general sa compromitat si amortizat mondial. Ramane cu 100 de ani in urma de politica moderna si sa aliniaza cu Kuba, Rusia, Belarus, Korea de Nord si inca cateva pe plan Global, dar este mai avansata fata de Ungaria///
In sfarsit – PSDul este frana dezvoltarii Romaniei, turnatorie de apa la moara Kremlinului, adunatura de hoti si minciunosi sub steagul, care deja nu le mai apartine///
Gheorghe Turcanu
Pare a fi o vrajeala cu regim militar & altele. Pur si simplu clasa politica romana prea a imbatranit si a degradat in ultimii 20 de ani//, Dar PSD-ul in general sa compromitat si amortizat mondial. Ramane cu 100 de ani in urma de politica moderna si sa aliniaza cu Kuba, Rusia, Belarus, Korea de Nord si inca cateva pe plan Global, dar este mai avansata fata de Ungaria///
In sfarsit – PSDul este frana dezvoltarii Romaniei, turnatorie de apa la moara Kremlinului, adunatura de hoti si minciunosi sub steagul, care deja nu le mai apartine///